HSBC Holdings Plc, en af verdens førende bullion-banker, har meddelt lanceringen af en platform, der anvender distribueret hovedbogsteknologi (DLT) til at tokenisere ejerskabet af guld opbevaret i dets lager i London, da den ønsker at bidrage til at indføre den digitale tidsalder for det guldmarkedet i London.

Ifølge en rapport fra Bloomberg skaber det nye system digitale tokens, der repræsenterer guldbarer, som derefter kan handles gennem bankens single-dealer platform. Denne tilgang “genererer en tilladelsesbaseret digital repræsentation af klienters fysiske guldbeholdninger,” sagde Mark Williamson, global chef for FX og råvarer partnerskaber og tilbud hos HSBC.

Systemet er også designet til at gøre investering i guld mere tilgængelig, da hver token udstedt af HSBC svarer til 0,001 troy ounce i modsætning til standarden på 400 troy ounces for en London guldbar. Mens tjenesten i starten vil fokusere på institutionelle investorer, sagde HSBC, at systemet i fremtiden vil tillade direkte investering i fysisk guld af detailinvestorer, så længe lokale regler tillader det.

Selvom der tidligere har været forsøg på at tilbyde tokeniseret guld, herunder udgivelsen af Pax Gold (PAXG) af stablecoin-udstederen Paxos og lanceringen af Kitco Gold af Kitco Metals, er HSBC’s indtræden på markedet for tokeniseret guld bemærkelsesværdig, da banken er en af verdens største vogtere af ædle metaller og en af de fire ‘’clearingcentre’’ på det Londons guldmarked, der behandler mere end $30 milliarder i guldtransaktioner hver dag.

Der er i øjeblikket omkring 698.000 guldbarer opbevaret i lager i det større London-område, med en værdi på cirka $525 milliarder, ifølge London Bullion Market Association. Ikke desto mindre er det londoniske guldmarked stadig afhængig af manuel registrering og gennemfører handler helt over skranken.

Integreringen af blockchain-teknologi lover at gøre processen “hurtigere og mindre besværlig,” da klienter nemmere kan spore det guld, de ejer via platformen, ned til serienummeret på hver enkelt bar, sagde Williamson. Når tjenesten udvides, planlægger HSBC også at tilføje andre ædle metaller, tilføjede han.

HSBC har været en af de mest aktive store bankinstitutioner i de senere år, når det kommer til at udforske og integrere blockchain-teknologi i sine operationer.

I december 2021 indgik banken et partnerskab med Wells Fargo for at bruge en fælles afregningshovedbog til at behandle transaktioner i amerikanske dollars, canadiske dollars, euro og britiske pund.

I november 2022 meddelte de deres hensigt om at lancere en tokeniseringsplatform kaldet HSBC Orion, der ville tillade institutioner at udstede digitale obligationer. I februar blev platformen brugt af Den Europæiske Investeringsbank til at udstede den første pund-sterling-baserede digitale obligation ved hjælp af blockchain-teknologi. HSBC fungerer nu som central kontoopbevarer og registrerer transaktioner i den digitale obligation på HSBC Orion-platformen.