Guld allokering – Allokeret vs. ikke allokeret

featured image

Hvordan fungerer opbevaring af guld: Allokeret vs. Ikke-allokeret

Når man deponerer kontanter i en bank, forventer man ikke at få de nøjagtige samme sedler og mønter tilbage. Tilsvarende, hvis man opbevarer familiens smykker i en bankboks, forventer man at få nøjagtigt de samme smykker tilbage, ikke en anden samling, selvom den måske har samme værdi.

Så hvordan er det med guld, der opbevares i hos NordiskGuld? Ejer køberen en bestemt guldbarre eller en mærket beholder med guldmønter, eller har de blot ret til guld med en bestemt værdi?

 

Det enkle svar er – det kommer an på situationen. Guld kan enten være allokeret eller ikke-allokeret, og forskellen mellem de to er væsentlig.

Allokeret Guld vs. Ikke-allokeret Guld:

Allokeret guld er ejerens personlige ejendom, der opbevares et sikkert sted. En bankboks hos NordiskGuld er ofte valgt af sikkerhedsmæssige årsager. Selvom det allokerede guld opbevares et andet sted, er det 100% reserveret til ejeren. Med allokeret guld vil ejeren modtage et certifikat, der giver ret til en præcis mængde guld.

Ikke-allokeret guld er derimod et lån fra køberen til den pågældende institution. Det er en forpligtelse for NordiskGuld, ligesom et kontantindskud er en forpligtelse for den bank, det er placeret i. Så længe guldet er i NordiskGulds varetægt, er det NordiskGulds ejendom. Dette kan især være relevant for NordiskGuld, da det ikke-allokerede guld kan tælle med i de “reserver”, NordiskGuld skal have i tilfælde af nødsituationer.

Risikoen for at miste ikke-allokeret guld på grund af en NordiskGulds insolvens er betragtet som minimal. 

Desuden er allokeret guld ofte en lidt dyrere mulighed. Der vil være omkostninger til opbevaring og forsikring, mens ikke-allokeret guld opbevares gratis.