Metallers vægt forklaret

featured image

Måling af Ædelmetallers Vægt: En Troy Ounce Forklaret

Når du træder ind i ædelmetalverdenen – enten som investor eller som entusiast – vil du ofte støde på en specifik måleenhed: troy ounce. Dette er standardmåleenheden, især for guld, sølv og platin, uanset om du investerer i mønter eller barer.

Hvad Er En Troy Ounce?

Selvom de fleste er bekendte med almindelige ounces, som ofte bruges i dagligvarehandel, er troy ounce noget anderledes. For at sætte det i perspektiv:

  • 1 Ounce (standard): 28,3495 gram
  • 1 Troy Ounce: 31,1035 gram

Som det fremgår, er en troy ounce tungere end en standard ounce med lidt over 2,75 gram. I ædelmetalsbranchen betyder det, at når du ser en vægt angivet som en “ounce”, refererer det oftest til en troy ounce.

Oprindelsen af Vægtsystemet

Historisk set, før Storbritannien overgik til det metriske system, blev et vægtsystem kaldet avoirdupois-systemet brugt. Dette system baserede sig på pund og ounces, hvor 1 pund bestod af 16 ounces. Men for handel me

d ædelmetaller, specielt siden middelalderen, blev troy-systemet benyttet.

I nutidens verden bruges troy-systemet stadigvæk til at måle ædelmetaller, og dette system er blevet en international standard for at sikre konsistens over grænserne.

Globale Vægtsystemer

Selv med denne standardisering har nogle lande og regioner deres egne traditionelle systemer. For eksempel:

  • I Asien, især Indien, er ‘Tola’ (1 Tola = 11,7g) almindeligt anvendt for at veje guld. 
  • Pennyweight (1.55g) blev engang brugt i Storbritannien, før det blev udfaset.
  • I Asien, særligt i Kina og Hongkong, bruges ‘Tael’ eller ‘Tahil’. (37.429g)

At Købe Ædelmetaller

Når du handler ædelmetaller fra velrenommerede forhandlere, vil mængden og renheden af det ædelmetal, du køber, altid blive specificeret. For eksempel vil en guldbullion Sovereign angives at indeholde 0,2354 troy ounces guld med en renhed på 916,67.